Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Spaghetti z cieciorką w sosie bałkańskim

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron zaserwowany w przepysznym sosie bałkańskim, który składa się z pieczonych papryk, bakłażanów z dodatkiem czosnku, chili i pomidorów.

Spaghetti z cieciorką w sosie bałkańskim

Składniki:

Spaghetti z cieciorką w sosie bałkańskim

 

  • papryka czerwona- 2 duże szt.
  • bakłażan- 1 duży
  • pomidory- 300 g
  • cebula- 1 duża szt.
  • czosnek- 2 ząbki
  • oliwa
  • papryczka chili- 1 łyżeczka płatków
  • sól i pieprz- do smaku
  • cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka)
  • makaron typu spaghetti
  • ciecierzyca w puszce

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cieciorką w sosie bałkańskim
Bakłażana przekroić na pół, papryki również i wyciąć z nich gniazda nasienne. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową (folii biorę tyle, aby po upieczeniu móc owinąć nią warzywa) i piec przez około 30 minut w 200 stopniach (warzywa powinny mieć mocno spieczoną skórkę). Jak warzywa już się dobrze zarumienią, należy je wyłożyć z piekarnika i dokładnie zawinąć w folię (skóra wtedy zaparzy się i będzie dobrze się odrywała) i odczekać około 5 minut. Po tym czasie skórkę należy ściągnąć. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pomidory, obrane ze skórki warzywa i zmiksować. Całość doprawić chili i smażyć na średnim ogniu, aż sos będzie gęsty, czyli około 30 minut. Gotowy sos doprawić. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem i ciecierzycą.