Sposób przygotowania:
Spaghetti z cieciorką w sosie bałkańskim
Bakłażana przekroić na pół, papryki również i wyciąć z nich gniazda nasienne. Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową (folii biorę tyle, aby po upieczeniu móc owinąć nią warzywa) i piec przez około 30 minut w 200 stopniach (warzywa powinny mieć mocno spieczoną skórkę). Jak warzywa już się dobrze zarumienią, należy je wyłożyć z piekarnika i dokładnie zawinąć w folię (skóra wtedy zaparzy się i będzie dobrze się odrywała) i odczekać około 5 minut. Po tym czasie skórkę należy ściągnąć. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pomidory, obrane ze skórki warzywa i zmiksować. Całość doprawić chili i smażyć na średnim ogniu, aż sos będzie gęsty, czyli około 30 minut. Gotowy sos doprawić. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem i ciecierzycą.
Nina W.
Dinah
skuter5
lukrowanepierniczki