Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Pieczone bataty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bataty-słodkie ziemniaki, coś pomiędzy marchewką a ziemniakiem. Smakują nie każdemu, ale mi bardzo !

Pieczone bataty

Składniki:

Pieczone bataty

 

  • Kilka batatów
  • Sól i pieprz
  • Suszony lub świeży koperek
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Suszony majeranek i tymianek
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone bataty
Bataty obieramy, kroimy na kawałki mniej więcej 3-4cm - nie powinna być to drobna kostka, ale również nie całe ziemniaki.
Obrane, umyte i pokrojone bataty gotujemy w osolonej wodzie ok.15 minut - bataty powinny być miękkie, ale nie całkiem ugotowane. Odcedzamy nasze ziemniaczki i dodajemy olej i wszystkie przyprawy, oprócz koperku. Dokładnie mieszamy. Wysypujemy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C, przez ok 25-30 minut. Po wyciągnięciu, tuż przed podaniem polewamy śmietaną i posypujemy koperkiem.
Smacznego !

Tagi:

bataty bataty