Sposób przygotowania:
Pieczone jabłka z masłem orzechowym
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jabłka umyj, odetnij z nich ''wieczko'' - górę i wydrąż ze środka gniazda nasienne. Do środka każdego owocu wsyp po pół łyżeczki przyprawy do szarlotki (oprósz nią środek jabłka). Wstaw jabłka (przykryte odkrojonymi wieczkami) do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut - jeżeli tak jak w przepisie używasz dużych jabłek i ok. 20 minut - jeżeli małych. Następnie wyciągnij je, ściągnij wieczka i do każdego środka jabłka włóż po łyżce masła orzechowego oraz kilka rodzynek (6-7). Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyłącz piekarnik, wyciągnij jabłka i przygotuj talerze - ozdób je polewą czekoladową, nałóż po kulce lodów i posyp je rodzynkami / startą gorzką czekoladą, bądź jednym i drugim.