Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Pieczone jabłka z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty w wykonaniu i mało kaloryczny deser, idealny na każdą okazję. Smaczne połączenie jabłek z masłem orzechowym, korzennymi przyprawami i lodami.

Pieczone jabłka z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone jabłka z masłem orzechowym

 

  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki masła orzechowego ( bez soli i opcjonalnie - bez cukru)
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • garść rodzynek
  • 4 kulki lodów waniliowych/ straciatella/ zabajone
  • polewa czekoladowa - do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z masłem orzechowym
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jabłka umyj, odetnij z nich ''wieczko'' - górę i wydrąż ze środka gniazda nasienne. Do środka każdego owocu wsyp po pół łyżeczki przyprawy do szarlotki (oprósz nią środek jabłka). Wstaw jabłka (przykryte odkrojonymi wieczkami) do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut - jeżeli tak jak w przepisie używasz dużych jabłek i ok. 20 minut - jeżeli małych. Następnie wyciągnij je, ściągnij wieczka i do każdego środka jabłka włóż po łyżce masła orzechowego oraz kilka rodzynek (6-7). Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyłącz piekarnik, wyciągnij jabłka i przygotuj talerze - ozdób je polewą czekoladową, nałóż po kulce lodów i posyp je rodzynkami / startą gorzką czekoladą, bądź jednym i drugim.
Pieczone jabłka z masłem orzechowym
Odetnij wieczka oraz wydrąż gniazda nasienne
Pieczone jabłka z masłem orzechowym
Oprósz środek każdego z jabłek przyprawą do szarlotki i wstaw je do piekarnika na ok. 35 min
Pieczone jabłka z masłem orzechowym
Po tym czasie dodaj po łyżce masła orzechowego, kilka rodzynek i zapiekaj przez kolejne 5 minut
Pieczone jabłka z masłem orzechowym
Wyciągnij jabłka z piekarnika, ozdób każdy z talerzy polewą czekoladowa, dodaj po kulce lodów z rodzynkami i gotowe