szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pieczone jabłka z kasztanami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

A na deser coś dla tych, którzy zechcą skusić się na jabłka na zimowo - pieczone z goździkami i cynamonem a do tego... kasztany.

Pieczone jabłka z kasztanami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone jabłka z kasztanami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z kasztanami

Kasztany gotujemy w wodzie, wg mojego przepisu na gotowane kasztany. Jabłka myjemy i wybieramy od góry gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna. Ugotowane i obrane kasztany pokroić bądź pokruszyć na mniejsze kawałki. 2 kasztany odłożyć, a resztę wymieszać z łyżeczką masła. W otwór po gniazdach nasiennych wkłądamy kasztany z masłem, posypujemy imbirem i cynamonem. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłęm i kładziemy na nie jabłka. Wkłądamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni. Po wyjęciu przekładamy na talerz i podajemy z łyżką sosu owocowego (choć nie jest to konieczne, ale dobrze razem smakuje). Pozostałymi 2 pokruszonymi kasztanami posypujemy sosik owocowy.

Pieczone jabłka z kasztanami
Podstawowe składniki to jabłka, jadalne kasztany, masło i przyprawy.
Pieczone jabłka z kasztanami
Jabłko przyprawiamy cynamonem, imbirem i goździkami.
Pieczone jabłka z kasztanami
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i w ich miejsce dajemy ugotowane kasztany.