Sposób przygotowania:
Pieczone jabłka z kasztanamiKasztany gotujemy w wodzie, wg mojego przepisu na gotowane kasztany. Jabłka myjemy i wybieramy od góry gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna. Ugotowane i obrane kasztany pokroić bądź pokruszyć na mniejsze kawałki. 2 kasztany odłożyć, a resztę wymieszać z łyżeczką masła. W otwór po gniazdach nasiennych wkłądamy kasztany z masłem, posypujemy imbirem i cynamonem. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłęm i kładziemy na nie jabłka. Wkłądamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni. Po wyjęciu przekładamy na talerz i podajemy z łyżką sosu owocowego (choć nie jest to konieczne, ale dobrze razem smakuje). Pozostałymi 2 pokruszonymi kasztanami posypujemy sosik owocowy.
Halny
cherry
Ja widziałam w Carrefourze (albo w Realu?), takim naprawdę dużym.
szpileczka
jaNina