Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste w przygotowaniu a przy okazji są smacznym urozmaiceniem codziennych obiadów. Porcja na 2-3 osoby.

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

Składniki:

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

 

  • 5 jajek
  • 7-8 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczno-pieczarkowe
4 jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Pieczarki oczyścić, cebulę obrać.

Cebulę i pieczarki pokroić w małą kostkę, podsmażyć na oleju.

W misce połączyć jajka, pieczarki z cebulą, kajzerkę, wbić surowe jajko, dodać natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.