szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pieczone jadalne kasztany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To mój ulubiony przepis na przygotowanie kasztanów, które można jeść samodzielnie lub mogą być dodatkiem do potraw.

Pieczone jadalne kasztany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone jadalne kasztany

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jadalne kasztany
Kasztany myjemy i osuszamy. Kasztany układamy płaską stroną na desce i u góry nacinamy na krzyż. Tak przygotowane kasztany przekładamy do garnka, nacięciem do dołu i zalewamy wrzątkiem tyle aby woda zakryła kasztany. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie przekładamy na kratkę do pieczenia nacięciem do góry i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kratkę układamy na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu kasztany obieramy z twardej skorupki i cienkiej skórki. Do samodzielnego zjedzenia można podawać z masełkiem.
Pieczone jadalne kasztany
Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i osuszamy
Pieczone jadalne kasztany
Kasztany układamy na desce płaską stroną do dołu i nacinamy
Pieczone jadalne kasztany
Przekładamy do garnka nacięciem ku dołowi i gotujemy
Pieczone jadalne kasztany
Ugotowane przekładamy nacięciem do góry na kratkę i pieczemy