WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne, słodko - słone skrzydełka z kurczaka pieczone w marynacie z miodem i czosnkiem. Idealne na obiad i na przekąskę.

Pieczone skrzydełka

Składniki:

Pieczone skrzydełka

 

  • 1,5 kg skrzydełek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej przyprawy do grilla

Sposób przygotowania:

Pieczone skrzydełka

Marynata

Pieczone skrzydełka
Marynatę możemy jeszcze doprawić chili do smaku.

Do miski wlewamy sos sojowy, olej, miód i dodajemy starty czosnek i przyprawę do grilla. Dokładnie mieszamy.

Skrzydełka

Pieczone skrzydełka
Skrzydełka najlepiej zostawić w marynacie na noc.

Skrzydełka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do marynaty, dokładnie obtaczamy i odstawiamy na kilka godzin.

Pieczenie

Pieczone skrzydełka
Skrzydełka podpiekamy, by się przyrumieniły.

Skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia i pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut pod przykryciem, pod koniec odkrywamy, by się przyrumieniły.