Sposób przygotowania:
Gulasz z łopatki z ostrą papryczką
Łopatkę z kością włożyć do szybkowara, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę 2 litry i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, gdy ciśnienie spadnie otworzyć szybkowar, (wywar do zupy) wyjąć mięso, usunąć kość i pokroić w kostkę średnią.
Cebule pokroić w kostkę i dać do garnka ze smalcem, cebulę podsmażyć na złocisto, dodać kucharka, drobno posiekane ząbki czosnku, papryczkę ostrą drobno posiekaną, podsmażać jeszcze z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.
Dodać do cebuli pokrojoną łopatkę, podsmażać z 5 minut, dodać soli, pierz mielony.
Wlać z 2 szklanki wywaru i zagotować, sok pomidorowy wymieszany z mąką, wodą i śmietaną, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną, gulasz podać z czym się lubi.
Cebule pokroić w kostkę i dać do garnka ze smalcem, cebulę podsmażyć na złocisto, dodać kucharka, drobno posiekane ząbki czosnku, papryczkę ostrą drobno posiekaną, podsmażać jeszcze z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.
Dodać do cebuli pokrojoną łopatkę, podsmażać z 5 minut, dodać soli, pierz mielony.
Wlać z 2 szklanki wywaru i zagotować, sok pomidorowy wymieszany z mąką, wodą i śmietaną, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną, gulasz podać z czym się lubi.