ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gulasz z łopatki z ostrą papryczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łopatka ugotowana w szybkowarze na wywar do zupy jarzynowej, mięso wykorzystane do gulaszu, jest smaczny na szybko gulasz na obiad.

Gulasz z łopatki z ostrą papryczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z łopatki z ostrą papryczką

 

 

  • cebula 2 sztuki większe,
  • ząbki czosnku 5 sztuk ,
  • papryczka ostra 1 mały strąk,
  • smalec 1 łyżka,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • wywar 2 szklanki,
  • pomidorowy 1/2 litra + woda 1/2 szklanki + mąka pszenna 3 łyżki + śmietana 12% 100 gram,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki z ostrą papryczką
Łopatkę z kością włożyć do szybkowara, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę 2 litry i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, gdy ciśnienie spadnie otworzyć szybkowar, (wywar do zupy) wyjąć mięso, usunąć kość i pokroić w kostkę średnią.

Cebule pokroić w kostkę i dać do garnka ze smalcem, cebulę podsmażyć na złocisto, dodać kucharka, drobno posiekane ząbki czosnku, papryczkę ostrą drobno posiekaną, podsmażać jeszcze z 5 minut, co jakiś czas zamieszać.

Dodać do cebuli pokrojoną łopatkę, podsmażać z 5 minut, dodać soli, pierz mielony.

Wlać z 2 szklanki wywaru i zagotować, sok pomidorowy wymieszany z mąką, wodą i śmietaną, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną, gulasz podać z czym się lubi.
Na szybko gulasz z łopatki z ostrą papryczką
Cebula podsmazona na smalcu ma lepszy smak.
Na szybko gulasz z łopatki z ostrą papryczką
łopatka pokrojona w kostkę, można też użyć np. szynkę, karkówkę.
Na szybko gulasz z łopatki z ostrą papryczką
Sok pomidorowy do sosu dobry sposób gdy brak świeżych pomidorów.