SUPERPRZEPIS

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

  • 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

Danie dla miłośników zapiekanek w prosty sposób otrzymasz niesamowite danie, która swoim pysznym smakiem zachwyci niejedno podniebienie. Zapraszam na przepis

Składniki:

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie makaronu penne
  • olej do smażenia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ kg fasoli szparagowej zielonej
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • ½ szk. śmietany 12%
  • 10 dag sera mozzarella
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

I

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym
Przygotowanie makaronu, makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.

II

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym
Przygotowanie mięsa oraz warzyw. warzywa kroimy.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Mięso podsmażam do momentu, kiedy stanie się miękkie.
3. Odsączam z zalewy czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i papryki kroję, dodaję do mięsa.

III

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

4. Mięso podlewam jedną szklanką wody rozrobionej z przecierem pomidorowym, polewam śmietaną, dokładnie mieszam i gotuję do momentu zagotowania.
5. Sos razem z mięsem wykładam na makaron, wierzch posypuje serem mozzarella startym na tarce o dużych oczkach.
6. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

IV

7. Gotowe.
8. Smacznego