Sposób przygotowania:
Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonymI
1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
II
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Mięso podsmażam do momentu, kiedy stanie się miękkie.
3. Odsączam z zalewy czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i papryki kroję, dodaję do mięsa.
III
4. Mięso podlewam jedną szklanką wody rozrobionej z przecierem pomidorowym, polewam śmietaną, dokładnie mieszam i gotuję do momentu zagotowania.
5. Sos razem z mięsem wykładam na makaron, wierzch posypuje serem mozzarella startym na tarce o dużych oczkach.
6. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
IV
7. Gotowe.
8. Smacznego
lukrowanepierniczki