Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone talarki z młodych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pieczone ziemniaczki są doskonałym dodatkiem do mięska... Do tego jeszcze surówka i pełny zestaw obiadowy gotowy...

Pieczone talarki z młodych ziemniaków

Składniki:

Pieczone talarki z młodych ziemniaków

 

  • ok. 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do frytek
  • 1/3 łyżeczka cząbru
  • 5 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone talarki z młodych ziemniaków

Etap 1

Pieczone talarki z młodych ziemniaków
Obrane umyte i pokrojone w plastry ziemniaki.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ok. cm grubości plastry, przełożyć do naczynia do zapiekania.

Etap 2

Pieczone talarki z młodych ziemniaków
Wszystkie zioła i przyprawy przesypane do miseczki.

Wszystkie przyprawy i zioła przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Pieczone talarki z młodych ziemniaków
Plasterki ziemniaków polane olejem i pokryte mieszanką przypraw.

Plasterki ziemniaków polać olejem, posypać mieszanką przypraw. Wymieszać tak, żeby przyprawy dokładnie pokryły ziemniaki. Ziemniaczane talarki piec w 220 stopniach przez ok. 50-60 minut. W czasie pieczenia przemieszać je delikatnie 2-3 razy. Podawać np. jako dodatek do mięska.


Tagi:

ziemniaki