Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1036]

Pieczone udka kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne na niedzielny obiad, udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu. Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście, Znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół.

Pieczone udka kurczaka

Składniki:

Pieczone udka kurczaka

 

  • 400 g podudzia kurczaka
  • ½ kg pieczarek
  • Cebula czerwona
  • 9 łyżeczek musztardy
  • 10 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Pieczone udka kurczaka

I

Pieczone udka kurczaka
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, rozbijamy. Mięso doprawiamy i smarujemy musztarda. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

1. Mięso myję, osuszam i delikatnie rozbijam. Doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję musztardą.

II

Pieczone udka kurczaka
Przygotowanie farszu z pieczarek oraz sera żółtego.

2. Cebule obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę pięć minut i doprawiam pieprzem oraz solą. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i łączę z grzybami.

III

Pieczone udka kurczaka
nakładnie wcześniej przygotowanego farszu na mięso i pieczenie w rozgrzanym piekarniku.

3. Gotowy farsz nakładam na każdy kawałek mięsa.
4. Piekę w rozgrzanym piekarniku. 35 minut w 180 °C.

IV

5. Kotlety gotowe.
6. Smacznego.