Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Domowe burgery z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, domowy fast-food- burgery z soczystym mięsem z udźca indyka i mnóstwem warzyw. Zasmakują małym i dużym łakomczuchom.

Domowe burgery z indykiem

Składniki:

Domowe burgery z indykiem

Mięso:

  • 0,5 kg mielonego udźca indyka
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 1 małe jajko
  • po 1 płaskiej łyżeczce: soli, kurkumy i ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatki:

  • 1 duży pomidor (u mnie malinowy)
  • 1 średnia cebulka
  • 1 ogórek zielony
  • garść miksu sałat
  • ketchup
  • 5 ulubionych bułek (u mnie bezglutenowe)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowe burgery z indykiem

Dodatki:

Domowe burgery z indykiem
Burgery indycze w trakcie smażenia na patelni

Mięso zagnieść z jajem, sosem czosnkowym i przyprawami na gładką i jednolitą masę. Uformować z niej 5 kotletów, usmażyć je na rozgrzanym oleju po około 7 minut z każdej strony. W czasie smażenia mięsa, skropione wodą bułki włożyć do piekarnika i podpiec w 190 stopniach przez 15 minut.

Kończenie burgerów:

Domowe burgery z indykiem
Pokrojone w plasterki warzywa do burgerów

Umyte warzywa pokroić w cienkie plasterki. Dolną część bułki nasmarować ketchupem, obficie posypać sałatami, nałożyć kotlet i ułożyć warzywa wedle upodobać. Przykryć górną warstwą bułki również posmarowaną ketchupem. Do burgerów można dodać jeszcze inny ulubiony sos np. sos sezamowy, czy majonez, ja nie dodawałam. Życzę smacznego!