BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiejszą roladę przygotowałam na obiad. Przepis bardzo prosty i szybki, a rolada bardzo smaczna i warta wypróbowania.

Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem

 

  • schab1 kg,
  • ostra musztarda 1 łyżka,
  • ser żółty 300 g,
  • jajka 2,
  • kiszone ogórki 2,
  • sól i pieprz mielony do smaku,
  • oliwa,

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Schab bez kości po umyciu i oczyszczeniu osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacinamy i rozbijamy tłuczkiem na jeden duży płat. Płat oprószyć solą, pieprzem posmarować cienko musztardą.

Żółty ser, ugotowane na twardo jajka oraz kiszone ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko do osobnych miseczek.

Na płacie rozłożyć najpierw starty ser, następnie ogórki kiszone i na końcu jajka. Płat zwinąć w roladę, obwiązać nitką, oblać oliwą. Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości mięsa.

Po upieczeniu mięso pokroić w plastry.
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Ser żółty ,ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kiszone ścieramy na tarce
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Schab po umyciu i osuszeniu nacinamy i rozbijamy na duży płat
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Płat oprószamy przyprawami, smarujemy musztardą rozkładamy ser
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Następnie rozkładamy ogórki i na końcu starte jajka
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Płat zwijamy w roladę obwiązujemy nitką
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Pieczemy w 180 stopniach do miękkości mięsa
Rolada schabowa z żółtym serem, jajkiem i ogórkiem
Po upieczeniu kroimy w plastry