kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pieczone udka. Udka zapiekane na mieszance ryżowej to smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam.

Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką

 

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 woreczki mieszanki ( basmati, fasolka, papryka, curry )
  • 2 szkl bulionu
  • forma do zapiekania
  • masło

Sposób przygotowania:

Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką
Udka myjemy i osuszamy z wody, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę i sos sojowy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej.

Formę do zapiekania smarujemy masłem i wsypujemy mieszankę ryżową oraz wkładamy startą marchewkę i wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy.

Na wierzchu układamy pałki z kurczaka. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką
Umyte udka mieszamy z przyprawa i sosem sojowym.
Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką
Do wysmarowanej formy wsypujemy mieszankę ryżowa.
Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką
Następnie wkładamy marchewkę i wlewamy bulion.
Pieczone udka na mieszance ryżowej z marchewką
Na końcu układany zamarynowane udka w prxyprawach.