WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kurczak pieczony w winnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczny, winno - miodowy, pieczony kurczak. Fantastyczne danie obiadowe do podania z ulubionymi dodatkami.

Kurczak pieczony w winnej marynacie

Składniki:

Kurczak pieczony w winnej marynacie

 

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szkl wytrawnego wina
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w winnej marynacie

Marynata

Kurczak pieczony w winnej marynacie
Marynatę możemy też mocniej doprawić np chili.

Do naczynia wlewamy olej i wino. Dodajemy miód, sól i odrobinę pieprzu. Czosnek odbieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy.

Mięso

Kurczak pieczony w winnej marynacie
Mięso nacieramy marynatą i zostawiamy w lodówce.

Mięso z kurczaka oczyszczamy i układamy w naczyniu. Dokładnie nacieramy marynatą i zostawiamy na całą noc w lodówce.

Pieczenie

Kurczak pieczony w winnej marynacie
Ćwiartki z kurczaka pieczemy, aż mięso będzie miękkie.

Kurczaka układamy w naczyniu i polewamy resztą marynaty. Pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach, polewając od czasu do czasu sosem.