WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z dudkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco zapomniany, regionalny przepis na pierogi nadziewane wieprzowymi płucami. Bardzo smaczne i ciekawe w smaku.

Pierogi z dudkami

Składniki:

Pierogi z dudkami

Ciasto

  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • ok. 1 kg płucek wieprzowych
  • listki laurowe
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z dudkami

Płuca

Pierogi z dudkami
Wybieramy jasne, różowe płucka, jak najświeższe.

Płuca moczymy w zimnej wodzie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i gotujemy do miekkości. Odlewamy i studzimy.

Farsz

Pierogi z dudkami
Płucka smażymy na oleju z cebulką i doprawiamy.

Płucka mielimy w maszynce, cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę przesmażamy. Do przestudzonego farszu dodajemy jajko.

Ciasto

Pierogi z dudkami
Ciasto dokładnie wyrabiamy i obstawiamy do odpoczęcia.

Mąkę zagniatamy z solą, olejem i ciepłą wodą. Po odpoczynku ok pół godziny rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Gotowanie

Pierogi z dudkami
Pierogi gotujemy w wodzie ok 4 min od wypłynięcia.

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok 4 minuty od wypłynięcia.