Sposób przygotowania:
Udka pieczone z młodymi warzywami
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wrzucić do miski, skropić oliwą, dodać przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, wymieszać, natrzeć i odstawić na kilka minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Młodych ziemniaków nie obieramy i nie kroimy, najlepiej jakby były jak najmniejsze, paprykę kroimy na szerokie paski, bataty, seler naciowy, por, cebulę czerwoną, marchewkę kroimy na większe kawałki. Pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku idą w całości.
Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy udka wraz z ziemniakami i batatami. Po upływie pół godziny pieczenia dokładamy resztę warzyw i pieczemy jeszcze przez ponad pół godziny aż będą miękkie, zrumienione.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Młodych ziemniaków nie obieramy i nie kroimy, najlepiej jakby były jak najmniejsze, paprykę kroimy na szerokie paski, bataty, seler naciowy, por, cebulę czerwoną, marchewkę kroimy na większe kawałki. Pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku idą w całości.
Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy udka wraz z ziemniakami i batatami. Po upływie pół godziny pieczenia dokładamy resztę warzyw i pieczemy jeszcze przez ponad pół godziny aż będą miękkie, zrumienione.
Jagodowa
AniaHania
Jagodowa napisał(a):
Magdalena88
AniaHania
Magdalena88 napisał(a):