Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Udka pieczone w marynacie z ajvarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 290
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wychodzi bardzo miękkie oraz soczyste i oczywiście pasta ajvar nadała mu paprykowej nuty! Polecam.

Udka pieczone w marynacie z ajvarem

Składniki:

Udka pieczone w marynacie z ajvarem

 

  • około 1 kg udek z kurczaka (tzw. podudzi, pałek, ale mogą też być inne części kurczaka)

Marynata:

  • 5 łyżek pasty ajvar
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Udka pieczone w marynacie z ajvarem

Marynata:

Udka pieczone w marynacie z ajvarem
Pamiętajcie, że jeśli w moich przepisach używam miar w łyżkach i łyżeczkach to zawsze są one płaskie.

Składniki marynaty należy dokładnie ze sobą połączyć.

Kurczak:

Udka pieczone w marynacie z ajvarem
Zamiast udek można użyć innych części z kurczaka.

Mięso z kurczaka należy umyć i dokładnie osuszyć.

Marynowanie:

Udka pieczone w marynacie z ajvarem
Udka w marynacie najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Udka zamarynować i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Udka pieczone w marynacie z ajvarem
Kurczaka należy piec do całkowitej miękkości.

Kurczaka z marynatą umieścić w rękawie do pieczenia i szczelnie związać.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i dopiekać do momentu zarumienienia się skórki.