Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Aby przyrządzić to mięso wystarczy na noc zamarynować kurczaka, na drugi dzień upiec i obiad gotowy.

Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki

 

  • 2 udka

 

  • Marynata:
  • 3-4 łyżki sosu teriyaki
  • 1,5 łyżki naturalnego miodu płynnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól himalajska
  • 1/3 papryczki chili

Sposób przygotowania:

Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki
Marynata: Chili drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.W misce wymieszać wszystkie składniki potrzebne do marynaty. Udka dokładnie polać i natrzeć marynatą. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udka piec w rękawie w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 1-1,5 godz. w zależności od ich wielkości. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw tak, aby mięso zrumienić.
Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki
Z podanych składników przygotować marynatę.
Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki
Udka kurczaka dokładnie polać i natrzeć marynatą.
Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki
Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc.
Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki
Upieczone marynowane udka z kurczaka w rękawie.

Tagi:

marynaty sosy