Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1031]

Ziemniaki z kotlecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne, można podać na uroczysty obiad.

Ziemniaki z kotlecikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaki z kotlecikami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z kotlecikami

ETAP 1:

Ziemniaki z kotlecikami

1. Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 °C.

ETAP 2:

Ziemniaki z kotlecikami

2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Wsypujemy bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy małe kuleczki w kształcie orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 3:

Ziemniaki z kotlecikami

3. W każdy otwór upieczonego ziemniaka wkładamy po plasterku sera mozzarelli.

ETAP 4:

Ziemniaki z kotlecikami

4. Na serze układamy po dwie kuleczki mięsne i polewamy ketchupem.

ETAP 5:

Ziemniaki z kotlecikami

5. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Zapiekamy chwilę do rozpuszczenia się sera.

ETAP 6:

Ziemniaki z kotlecikami

7. Danie gotowe.

8. Smacznego.