Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczony burak z pastą budwigową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 110
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealna przekąska lub zdrowy posiłek, który dodatkowo wygląda bardzo zachęcająco. Takiego buraka możecie nawet podać jako przystawkę na rodzinnej imprezie.

Pieczony burak z pastą budwigową

Składniki:

Pieczony burak z pastą budwigową

 

  • 3 pieczone buraki (średnie)

Pasta:

  • 150g chudego twarogu
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki mleka/jogurtu/kefiru
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pieczony burak z pastą budwigową

Pasta:

Pieczony burak z pastą budwigową
Masa powinna przypominać serek homogenizowany i być bez grudek.

Ser, olej oraz mleko/jogurt/kefir dokładnie połączyć na jednolitą masę bez grudek.
Całość doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Buraki:

Pieczony burak z pastą budwigową
Buraki nie powinny być zbyt duże, najlepsze są średnie.

Buraki należy owinąć w folię spożywczą i upiec do miękkości. Następnie je ostudzić i obrać. Każdego buraka przekroić na 3 równe plastry.

Przekładanie i podanie:

Pieczony burak z pastą budwigową
Każdego buraka równoiernie przełożyć pastą.

Buraki przełożyć pastą budwigową i przed podaniem delikatnie polać olejem lnianym.