Sposób przygotowania:
Filetówka z szynkowara
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy na małe kawałki i każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny. W wodzie mieszamy dokładnie sól peklującą i cukier puder. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy folią i dajemy do lodówki na 12 godzin. Mięso od czasu do czasu należy przemieszać.
2. Po 12 godzinach do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam woreczków do pieczenia mięs ). Do mięsa wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie mięso przekładamy do szynkowara i ubijamy tak, żeby nie było wolnych przestrzeni. Woreczek zawiązujemy bardzo dokładnie sznurkiem lub grubą nicią, zamykamy szynkowar i ponownie wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
3. Po tym czasie szynkowar z mięsem wkładamy do garnka z wodą ( ja wkładałam do ciepłej wody ) i gotujemy na wolnym ogniu, woda ma lekko pyrkać tak około 2 i pół godziny. Pilnujemy, żeby woda była cały czas nad poziomem mięsa. Gotowy studzimy, zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc lub dzień. Wyjmujemy. Kroimy. Gotowe. Smacznego.
2. Po 12 godzinach do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam woreczków do pieczenia mięs ). Do mięsa wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie mięso przekładamy do szynkowara i ubijamy tak, żeby nie było wolnych przestrzeni. Woreczek zawiązujemy bardzo dokładnie sznurkiem lub grubą nicią, zamykamy szynkowar i ponownie wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
3. Po tym czasie szynkowar z mięsem wkładamy do garnka z wodą ( ja wkładałam do ciepłej wody ) i gotujemy na wolnym ogniu, woda ma lekko pyrkać tak około 2 i pół godziny. Pilnujemy, żeby woda była cały czas nad poziomem mięsa. Gotowy studzimy, zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc lub dzień. Wyjmujemy. Kroimy. Gotowe. Smacznego.
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam, taka domowa wędlina jest najlepsza :)