ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pieczone buraki z orzechami włoskimi do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest spora różnica w smaku między buraczkami pieczonymi, a gotowanymi. My zdecydowanie wolimy pieczone buraki. A takie z orzechami smakują wybornie. Polecam.

Pieczone buraki z orzechami włoskimi do obiadu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone buraki z orzechami włoskimi do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Pieczone buraki z orzechami włoskimi do obiadu

ETAP 1:

Orzechy włoskie przebrać i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku zagotować mleko i wrzucić orzechy. Powinny tak pozostać ok. 15 min. aż wchłoną cały płyn.

Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 60 min. Można położyć na kratce, ale ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Po upieczeniu, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać orzechy, oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i sól do smaku. Pomieszać i podawać.

Smacznego.

Pieczone buraki z orzechami włoskimi do obiadu
Pieczenie buraków zawinietych w folię aluminiową