LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Pieczony dorszcz z salsą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pieczony dorsz z salsą na kolacje

Pieczony dorszcz z salsą

Składniki:

Pieczony dorszcz z salsą

 

  • 4 x 200 g filetu z dorsza
  • do marynaty potrzebujemy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 op. przyprawy do ryb
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki z paczki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 malutka papryka chili
  • do salsy potrzebujemy :
  • 1/4 oliwy z oliwek
  • 1 łyżka prażonych pestek z słonecznika
  • 1 posiekana cebula (czerwona)
  • 1 papryka chili
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 1 mała limonka szczypta soli
  • i sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczony dorszcz z salsą
Robimy marynatę ze składników miksujemy je, i zalewamy kawałki umytego , oczyszczonego dorsza wyciskamy sok z limonki i polewamy dorsza , i odstawiamy na 5 godzin papryki pokroi c i połączyć z pozostałymi składnikami salsy ,całość doprawiamy do smaku i starannie mieszamy i pieczemy dorsza w temperaturze 180 c na 20 minut i smaczna kolacja zrobiona można jeść dorsza razem z bułkami