WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1856]

Piegusek na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piegusek czyli popularne ciasto z białek z dodatkiem suchego maku. U mnie suchy mak zastąpiłam masą makową z bakaliami. Ciasto polałam lukrem cytrynowym.

Piegusek na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek na białkach

 

  • 6-7 białek (łącznie ok. 245 g)
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej (taka z czubkiem)
  • 3/4szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 3 łyżki masy makowej z bakaliami

 

  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Piegusek na białkach

ETAP 1:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany ciągle miksując wsypywać partiami cukier i miksować, aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści.

Do piany dodać mak z puszki i zmiksować krótko do połączenia. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Wsypać ją do piany z makiem i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.

Na koniec powoli wlewać olej i sok z cytryny i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka w temp. 175 stopni. U mnie piekło się około godzinę. Wystudzić.

Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru by uzyskać gęsty biały lukier. Polać ciasto.

Pokroić gdy lukier zastygnie.

Piegusek na białkach
Piegusek po wystudzeniu polany lukrem cytrynowym
Piegusek na białkach
Piegusek po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Piegusek na białkach
Ciasto na pieguska przełożone do formy keksówki
Piegusek na białkach
Piana z białek ubita na sztywno i zmiksowana z cukrem

Tagi:

babki ciasta