Sposób przygotowania:
Piegusek na białkachETAP 1:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany ciągle miksując wsypywać partiami cukier i miksować, aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści.
Do piany dodać mak z puszki i zmiksować krótko do połączenia. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Wsypać ją do piany z makiem i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.
Na koniec powoli wlewać olej i sok z cytryny i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka w temp. 175 stopni. U mnie piekło się około godzinę. Wystudzić.
Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru by uzyskać gęsty biały lukier. Polać ciasto.
Pokroić gdy lukier zastygnie.