iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Babka z białek z nutką kawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jako, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami to czas na takie przepisy u mnie dzisiaj babka z zalegających w lodówce białek.

Babka z białek z nutką kawy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z białek z nutką kawy

 

  • 200 ml białek
  • 150 gram cukru
  • 120 gram masła
  • 150 ml mleka
  • 200 gram mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Babka z białek z nutką kawy
Zimne białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie dosypywać porcjami cukier.

Masło stopić i przestudzić , następnie na zmianę z mlekiem i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać do ubitych białek i cały czas ucierać na najmniejszych obrotach miksera.

Otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy dodać na koniec do ciasta i wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przelać do niej ¾ całego ciasta, a do reszty ciasta w misce dodać kawę, wymieszać i wylać na jasne ciasto.

Piec w temp. 170 st z termoobiegiem około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu posypać spora ilością cukru pudru.
Babka z białek z nutką kawy

Tagi:

ciasto babka