anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Babka na białkach z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Każdy kto lubi oszczędzać i nie lubi wyrzucać jedzenia musi mieć w swoich zapiskach przynajmniej jeden przepis na babkę na białkach.

Babka na białkach z czekoladą

Składniki:

Babka na białkach z czekoladą

 

  • mąka tortowa - 250 g
  • białka - 2 szk.
  • czekolada gorzka - 50 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
  • rodzynki - 50 g
  • masło - 180 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • cukier drobny - 1/2 szk.

Sposób przygotowania:

Babka na białkach z czekoladą

ETAP 1:

Babka na białkach z czekoladą
Roztopione masło odstawione do przestygnięcia.

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.

ETAP 2:

Babka na białkach z czekoladą

Czekoladę posiekać na małe kawałki. Rodzynki przelać wrzącą wodą i dokładnie odsączyć na sitku.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, rodzynki i wymieszać.

ETAP 3:

Babka na białkach z czekoladą
Białka ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem.

Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując drobny cukier.

ETAP 4:

Babka na białkach z czekoladą
Upieczoną babkę wystudzić na kratce kuchennej.

Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mieszankę suchych składników.

Ciasto przelać do formy babkowej z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 50 minut.
Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

ETAP 5:

Babka na białkach z czekoladą

Wystudzone posypać cukrem pudrem.

*dwie szklanki, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od ich wielkości.