Sposób przygotowania:
Babka na białkach z czekoladąETAP 1:
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
ETAP 2:
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Rodzynki przelać wrzącą wodą i dokładnie odsączyć na sitku.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, rodzynki i wymieszać.
ETAP 3:
Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując drobny cukier.
ETAP 4:
Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mieszankę suchych składników.
Ciasto przelać do formy babkowej z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 50 minut.
Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
ETAP 5:
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
*dwie szklanki, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od ich wielkości.
edytaha
anemon