Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto Wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Budyniowe, czekoladowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem orzechów, przekładane biszkoptami zrobimy w trzydzieści minut.

Ciasto Wielkanocne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto Wielkanocne

 

  • Składniki:
  • 3 szk. mleka
  • 80 g budyniu czekoladowego
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 mleczna czekolada
  • Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto Wielkanocne

ETAP 1:

Ciasto Wielkanocne

1. Połowę biszkoptów moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.

ETAP 2:

Ciasto Wielkanocne

2. Dwie szklanki mleka gotujemy a do połowy szklanki mleka wsypujemy budynie oraz cukier. Następnie wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby nie powstały grudki. Budyń studzimy miksujemy mikserem z serkiem mascarpone, dodajemy drobno pokruszone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy 330 ml śmietany, po ubiciu łączymy z masą budyniową mieszając delikatnie łyżką.

ETAP 3:

Ciasto Wielkanocne

3. Połowę masy wylewamy na ciastka, układamy drugą warstwę ciastek i ponownie wylewamy pozostałą masę. Chwilę chłodzimy w lodówce.

ETAP 4:

Ciasto Wielkanocne

4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy pozostałą śmietanę i gotujemy do chwili rozpuszczenia się czekolady.

5. Polewą smarujemy wierzch ciasta i układamy dowolnie płatki migdałowe.

ETAP 5:

Ciasto Wielkanocne

6. Gotowe, chłodzimy w lodówce dwie godziny.

7. Smacznego.