Sposób przygotowania:
Babka z suchym makiem
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier. Gdy ten się połączy z białkami dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i ekstrakt.
Do powstałego ciasta dodajemy suchy mak i dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 180 st przez około 50 minut.
W połowie pieczenia można zrobić nacięcie dzięki czemu ciasto pęknie tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie jemu będzie pasowało.
Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce.
Do rondelka dajemy czekoladę oraz mleko. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę.
Wierzch dowolnie dekorujemy.
Do powstałego ciasta dodajemy suchy mak i dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 180 st przez około 50 minut.
W połowie pieczenia można zrobić nacięcie dzięki czemu ciasto pęknie tam gdzie chcemy, a nie tam gdzie jemu będzie pasowało.
Upieczoną babkę studzimy i układamy na kratce.
Do rondelka dajemy czekoladę oraz mleko. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową czekoladą polewamy babkę.
Wierzch dowolnie dekorujemy.
SylaUla
misia5
Agnieszka Rec
misia5
Dziękuję :)
BozenaMatuszczyk
ciasteczka
misia5
Dziękuję :)