dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 296]

Ciasto Caprese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Włoskie ciasto bez mąki. Zamiast niej używamy tu mielone migdały (można zamienić na orzechy) i kakao oraz dużą ilość czekolady. W smaku bardzo mocno czekoladowe. Do zaspokojenia pragnienia na słodkie wystarczy jeden nieduży kawałek.

Ciasto Caprese

Składniki:

Ciasto Caprese

ciasto

  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 zaokrąglone łyżki kakao
  • 200 g mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Ciasto Caprese
W rondelku podgrzać do rozpuszczenia masło (nie gotować), zdjąć z palnika, dodać drobno połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić.

W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnego kremu. Wlać ostudzoną mieszankę masła z czekoladą, krótko zmiksować. Wsypać zmielone migdały i kakao, jeszcze raz krótko zmiksować.

Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. 

Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 60 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.