BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Serniczek mojej babuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj proponuję serniczek który przygotowałam według przepisu mojej babuni. Serniczek smaczny, przepis prosty nieskomplikowany.

Serniczek mojej babuni Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Serniczek mojej babuni

 

  • Ciasto;
  • masło 120 g,
  • jajka 2 szt,
  • cukier 1/2 szkl,
  • mąka pszenna 1 i 1/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

 

  • Masa serowa;
  • twaróg trzykrotnie mielony 1 kg,
  • masło 1 kostka,
  • jajka 5 szt,
  • cukier 1,5 - 2 szkl. (w zależności od kwaśności sera),
  • budyń waniliowy 2 op,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

 

  • Dodatkowo;
  • tłuszcz do tortownicy,
  • rodzynki 2 garście,

Sposób przygotowania:

Serniczek mojej babuni
Ciasto;

Dobrze schłodzone masło ucieramy na gładką masę z cukrem, cały czas ucierając dodajemy jajka i na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 26 cm. smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy przygotowanym ciastem.



Masa serowa;

Masło, cukier oraz żółtka ucieramy na puszystą gładką masę.

Do masy dodajemy śmietanę oraz porcjami twaróg trzykrotnie mielony.

Mieszając dodajemy stopniowo budyń, proszek do pieczenia.

Na koniec masę serową łączymy delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek dodając rodzynki.

Po wymieszaniu masę przelewamy do tortownicy wyłożonej ciastem.

Pieczemy w 180 stopniach około 60 - 70 minut.

Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu sernik oprószamy pudrem.



Czas przygotowania + czas pieczenia
Serniczek mojej babuni
Dobrze schłodzone masło ucieramy z cukrem na gładką masę
Serniczek mojej babuni
Cały czas ucierając dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników
Serniczek mojej babuni
Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
Serniczek mojej babuni
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy
Serniczek mojej babuni
Jajka, cukier i masło ucieramy na puszysta ,gładką masę
Serniczek mojej babuni
Do masy dodajemy śmietanę oraz porcjami twaróg trzy krotnie mielony
Serniczek mojej babuni
Dodajemy budyń, proszek do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę z białek
Serniczek mojej babuni
Do masy dodajemy rodzynki
Serniczek mojej babuni
Po wymieszaniu masę przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastem
Serniczek mojej babuni
Pieczemy w 180 stopniach około 60 - 70 minut
Serniczek mojej babuni
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem

Tagi:

sernik ciasta