Sposób przygotowania:
Babka na białkach
Rodzynki wkładamy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, odstawiamy.
Białka przelewamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypujemy cukier i ubijamy razem przez krótki czas. Następnie dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy mleko i olej ponownie mieszamy. Rodzynki odsączamy z wody i wkładamy do miseczki z mąką, dokładnie obtaczamy z każdej strony i wszystko dokładamy do miski z ciastem, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do ,, suchego patyczka". Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Białka przelewamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypujemy cukier i ubijamy razem przez krótki czas. Następnie dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy mleko i olej ponownie mieszamy. Rodzynki odsączamy z wody i wkładamy do miseczki z mąką, dokładnie obtaczamy z każdej strony i wszystko dokładamy do miski z ciastem, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do ,, suchego patyczka". Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.