kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka na białkach jest szybka w przygotowaniu i pysznie smakuje. Możemy ją zrobić, gdy mamy w nadmiarze same białka. Polecam.

Babka na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na białkach

 

Sposób przygotowania:

Babka na białkach
Rodzynki wkładamy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, odstawiamy.
Białka przelewamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitej piany wsypujemy cukier i ubijamy razem przez krótki czas. Następnie dodajemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dolewamy mleko i olej ponownie mieszamy. Rodzynki odsączamy z wody i wkładamy do miseczki z mąką, dokładnie obtaczamy z każdej strony i wszystko dokładamy do miski z ciastem, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do ,, suchego patyczka". Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka na białkach
Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę
Babka na białkach
Obie przesiane mąki dodajemy do ubitej piany.
Babka na białkach
Namoczone rodzynki wkładamy do mąki i obtaczamy.
Babka na białkach
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy gotową masę.

Tagi:

ciasto babka