marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieguski na słono z kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oto nowa odmiana ciastek piegusków, z tą różnicą,że są słone nie słodkie,a zamiast czekolady dam kaparów służących do przekąsek i potraw mięsnych.

Pieguski na słono z kaparami

Składniki:

Pieguski na słono z kaparami

 

  • 500 g.mąki pszennej,
  • kostka margaryny lub masła,
  • 4 żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 100 g.mączki orzechowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dag.kaparów z zalewy,
  • szczypta słodkiej mielonej papryki,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Pieguski na słono z kaparami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać kwaśnej śmietany z pudełka, mączki orzechowej, odsączonych i posiekanych kaparów i szczypty słodkiej mielonej papryki. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić przez 30 min. w lodówce, potem wyjąć i rozwałkować do 1 cm. grubości. Wykrawać szklaneczką ciasteczka i układać na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować lekko rozbełtanym białkiem. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na środek. Piec z 15-20 min., po upieczeniu wyjąć i serwować zamiast chipsów na prywatki czy inne przyjęcia.