Sposób przygotowania:
Pieguski na słono z kaparami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać kwaśnej śmietany z pudełka, mączki orzechowej, odsączonych i posiekanych kaparów i szczypty słodkiej mielonej papryki. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Schłodzić przez 30 min. w lodówce, potem wyjąć i rozwałkować do 1 cm. grubości. Wykrawać szklaneczką ciasteczka i układać na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować lekko rozbełtanym białkiem. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, wstawić blachę z zawartością do gorącego piekarnika na środek. Piec z 15-20 min., po upieczeniu wyjąć i serwować zamiast chipsów na prywatki czy inne przyjęcia.