Sposób przygotowania:
Pierniczki
Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy margarynę i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy by było gładkie.Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin (do kilku miesięcy – w zależności od czasu, jakim dysponujemy). Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami o dowolnych (najlepiej świątecznych) kształtach. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Tak przyrządzone i upieczone pierniczki, zapakowane w metalowe pudełka, chroniące przed wilgocią, można przechowywać równie długo jak surowe ciasto.
szewczyk