Pierniczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

słodkie i pachnące wspomnienie zimy

Pierniczki

Składniki:

Pierniczki

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • ½ kg cukru
  • 200 g margaryny
  • ½ kg miodu płynnego
  • 3 jaja
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawy wg uznania (gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz czarny, cynamon)
  • lub firmowe opakowanie gotowej mieszanki

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy margarynę i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy by było gładkie.Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin (do kilku miesięcy – w zależności od czasu, jakim dysponujemy). Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami o dowolnych (najlepiej świątecznych) kształtach. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Tak przyrządzone i upieczone pierniczki, zapakowane w metalowe pudełka, chroniące przed wilgocią, można przechowywać równie długo jak surowe ciasto.