Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
1. Miód,masło,cukier rozpuść na patelni z łyżką wody.Dodaj przyprawę do pierników,całość zagotuj,a następnie ostudź. 2.Mąkę wymieszaj z kakao,proszkiem do pieczenia,dodaj jajko i masę z patelni. 3. Składniki zagnieć na elastyczne ciasto,posyp mąką ,zawiń w folię aluminiową i odstaw na parę dni do lodówki. 4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek grubości 5 mm,w którym foremkami wycinaj pierniczki.Piecz je w 190 stp. przez ok 10-15 minut. Uważaj ,aby ich za bardzo nie przypiec,bo nabiorą goryczki! 5. Ostudzone dekoruj- możesz to zrobić na różne sposoby-np. polukrować i posypać groszkami,gotowymi kolorowymi koralikami,posypkami,orzeszkami etc.*Jeśli chcesz je powiesić na choinkę to po wykrojeniu kształtów musisz zrobić dziurki np. za pomocą słomki.