Pierniczki lukrowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przygotuj ciasto: masło i miód roztop, dodaj cukier i energicznie mieszając, rozpuść go, by nie było kryształków.

Pierniczki lukrowane

Składniki:

Pierniczki lukrowane

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru
  • pół szklanki miodu
  • soda oczyszczona
  • proszek do pieczenia
  • półtorej łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 5 dag cukru pudru
  • 4 łyżki koniaku lub brandy
  • prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Pierniczki lukrowane
Przygotuj ciasto: masło i miód roztop, dodaj cukier i energicznie mieszając, rozpuść go, by nie było kryształków. Potem ostudź i połącz z przesianą mąką.

Dodaj jajka, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz orzechy. Ciasto starannie wyrób i rozwałkuj na grubość 1 cm. Następnie wycinaj okrągłą foremką pierniczki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Przygotuj lukier: utrzyj na gładką masę cukier puder z koniakiem.

Pierniczki polukruj i posyp migdałami.