Sposób przygotowania:
Pierniczki witrażykiETAP 1

PIERNICZKI:
Masło rozpuszczamy z miodem. Do płynnych składników dodajemy przyprawę do piernika. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2

Między czasie na stolnicę wykładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, kakao, cukier puder, sodę oraz proszek do pieczenia. Składniki siekamy nożem, wlewając do nich miód z tłuszczem.
ETAP 3

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 4

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy pierniki w świątecznych kształtach: choinki, aniołki, gwiazdki, serca ipt. W środku każdego piernika wycinamy otwór. Tak uformowane ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Landrynki przekrawamy na 4-5 części. Nie rozkruszamy ich za bardzo, gdyż wówczas w trakcie pieczenia wcześniej się rozpuszczą i otrzymane witrażyki stracą na kolorach.
Pokrojone cukierki umieszczamy w wyciętych piernikowych otworach. U mnie na jeden piernik wchodziło około 1,5 -2 landrynek. Wszystko jednak zależy od wielkości otworów.
ETAP 5

Tak przygotowane pierniczki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 10 minut w 180°C.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy. Pierniczki zdejmujemy z blaszki po całkowitym ostygnięciu i zastygnięciu witrażyków.
Tak przygotowane lukrujemy.
LUKIER:
Białko przekładamy do miski. Dodajemy do niego połowę cukru i ubijamy mikserem. W miarę ubijania dodajemy pozostałą ilość cukru.
Gotowy lukier powinien by gęsty, ale lejący. Tak przygotowanym dekorujemy pierniczki. Po dekoracji pozostawiamy je, by lukier zastygł.
SylaUla