jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierniczki witrażyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierniczki wychodzą pyszne, kolorowe, a co za tym idzie kuszące, by je zjeść:). Najlepiej przygotować je z tygodniowym wyprzedzeniem, by fajnie od-wilgły.

Pierniczki witrażyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki witrażyki

CIASTO

  • 4,5 szklanki mąki tortowej, + na podsypanie w trakcie wałkowania,
  • 2 jajka,
  • 160 gram masła,
  • 6 łyżek miodu,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 duża przyprawa do pierników

DODATKOWO:

  • landrynki na wypełnienie środków (u mnie 3 paczuszki po 80 gram weszło

LUKIER

  • białko,
  • około 25 dag cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka)

Sposób przygotowania:

Pierniczki witrażyki

ETAP 1

Pierniczki, witrażyki
miód oraz masło rozpuszczamy ze sobą dodając przyprawę do piernika

PIERNICZKI:
Masło rozpuszczamy z miodem. Do płynnych składników dodajemy przyprawę do piernika. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 2

Pierniczki, witrażyki
na stolnicy łączymy wszystkie składniki ciasta piernikowego

Między czasie na stolnicę wykładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, kakao, cukier puder, sodę oraz proszek do pieczenia. Składniki siekamy nożem, wlewając do nich miód z tłuszczem.

ETAP 3

Pierniczki, witrażyki
Zagniatamy jednolite ciasto piernikowe

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Pierniczki, witrażyki
Rozdrobnione landrynki wykładamy w środki pierników

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy pierniki w świątecznych kształtach: choinki, aniołki, gwiazdki, serca ipt. W środku każdego piernika wycinamy otwór. Tak uformowane ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Landrynki przekrawamy na 4-5 części. Nie rozkruszamy ich za bardzo, gdyż wówczas w trakcie pieczenia wcześniej się rozpuszczą i otrzymane witrażyki stracą na kolorach.
Pokrojone cukierki umieszczamy w wyciętych piernikowych otworach. U mnie na jeden piernik wchodziło około 1,5 -2 landrynek. Wszystko jednak zależy od wielkości otworów.

ETAP 5

Pierniczki, witrażyki
Gdy pierniczki ostygną przygotowujemy lukier i dekorujemy je

Tak przygotowane pierniczki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 10 minut w 180°C.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy. Pierniczki zdejmujemy z blaszki po całkowitym ostygnięciu i zastygnięciu witrażyków.
Tak przygotowane lukrujemy.

LUKIER:
Białko przekładamy do miski. Dodajemy do niego połowę cukru i ubijamy mikserem. W miarę ubijania dodajemy pozostałą ilość cukru.

Gotowy lukier powinien by gęsty, ale lejący. Tak przygotowanym dekorujemy pierniczki. Po dekoracji pozostawiamy je, by lukier zastygł.