MagdaZ

MagdaZ

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne. Mięciutkie od razu po upieczeniu. Potem twardnieją, ale nie na kamień (jak niektóre:). Świetnie się przechowują.

Pierniczki świąteczne

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • torebka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kostka masła (margaryny)
  • 1 szklanka miodu
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki kakao - opcjonalnie (pierniczki będą ciemniejsze)

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne
Mąkę przesiać przez sito. Dodać pozostałe składniki sypkie. Następnie dodać posiekane masło/margarynę (można porcjować np. łyżką). Dodać miód oraz jaja, a następnie długo i wytrwale zagniatać ciasto, aż do uzykania jednolitej bryły.Ciasto w porcjach wałkować na placki o grubości ok. 3 mm i wycinać pierniczki za pomocą foremek.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Każdą porcję piec 8 min.



Witrażyki:

W pierniku wyciąć otworek. Landrynki pokruszyć w woreczku np. tłuczkiem do mięsa). Otworki zasypać skruszonymi landrynkami (z górką) i piec w 150 st.C przez 12 min.



Powodzenia i smacznego:)