iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierniczki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierniczki do upieczenia na ostatnią chwilę bo szybko staja się tak mięciutkie, ze rozpływają się w ustach.

Pierniczki z rodzynkami

Składniki:

Pierniczki z rodzynkami

ciasto:

  • 25 dag cukru
  • 25 dag miodu
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 70 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 5 dag posiekanych rodzynek

dodatkowo:

  • 20 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Pierniczki z rodzynkami
Masło rozpuścić z miodem i cukrem do gotującego się dodać kakao i przyprawę korzenną. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek i wlać gorącą mieszankę z miodem, dodać sodę rozpuszczona w 1 łyżce ciepłego mleka, ciasto wymieszać łyżka i odstawić do wystudzenia, kiedy wystygnie wbić jajka i zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać drobno pokrojone rodzynki.

Bez chłodzenia ciasta od razu je rozwałkować na około 1/2 cm i wyciąć kształt pierników.

Piec 8-9 minut w temp.200 st, zaraz po upieczeniu zdjąć z blaszki i wystudzić, zimne polać rozpuszczoną polewa czekoladową i dowolnie ozdobić.