Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do pierniczków z ziemniakami pochodziłam z dystansem, bałam się za nie zabrać. Jednak jak w większości przypadków moje obawy były bezzasadne.

Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej
Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Suche składniki przesiewamy razem. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy resztę mokrych składników, a następnie stopniowo dodajemy suche i zagniatamy ciasto. Jeśli nam się słabo klei można dodać więcej serka, a kto woli masła. Przekładamy na blat dobrze oprószony mąką i rozwałkowujemy placek grubości około 1 cm i wycinamy szklanką lub obręczą ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. W kąpieli wodnej podgrzewamy olej, miód, masło i połamaną czekoladę. Taką polewą dekorujemy zimne pierniczki.
Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej
Do całkiem gorących ziemniaków dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej
Wałkujemy ciasto na placek grubości 1 cm i wycinamy ciastka.
Pierniczki z ziemniaków, miodu i mąki razowej
Pierniczki układamy na blasze i smarujemy białkiem.