Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierniczki z musli i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierniczki z musli i skórką pomarańczową są wyśmienite.

Pierniczki z musli i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki z musli i skórką pomarańczową

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag miodu
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki spirytusu
  • 5 dag musli jogurtowe z żurawiną
  • cukier perlisty
  • posypka czekoladowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z musli i skórką pomarańczową
Miód razem z cukrem i masłem rozpuścić, ostudzić, dodać amoniak, kakao, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą do pieników, zrobić wgłębienie, dodać przestudzony miód, żółtka, musli, skórką pomarańczową, cynamon i zagnieść ciasto. Utoczyć 2 wałki o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię i włożyć na 1,5-2 godzin do zamrażalnika. Następnie ciasto wyjąć i pokroić na 1 cm krążki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać posypką czekoladową i cukrem perlistym. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Pierniczki z musli i skórką pomarańczową
Miód masło cukier podgrzać rozpuścić i ostudzić
Pierniczki z musli i skórką pomarańczową
Do mąki dodać rozpuszczony miód i pozostałe składniki
Pierniczki z musli i skórką pomarańczową
Wyrobić ciasto utoczyć 2 wałki i włożyć do zamrażalnika
Pierniczki z musli i skórką pomarańczową
Pokroić w krążki ułożyć na blaszce posmarować białkiem i posypać posypką