Sposób przygotowania:
Pierniczki z suszonymi śliwkamiETAP 1:
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
ETAP 2:
Miód włożyć do rondla, podgrzać, dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
Śmietanę wymieszać z sodą.
Do mąki z przyprawami dodawać kolejno miód, zamieszać, ubite jajka-wymieszać i na końcu śmietanę z sodą.
Dokładnie wymieszać, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
ETAP 3:
Następnego dnia ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, uformować kulę. Następnie podzielić na 3-4 części i wałkować po kawałku. ( resztę włożyć do lodówki).
Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka, ułożyć po połówce suszonej śliwki, brzeg posmarować białkiem, przykryć drugim pierniczkiem i zlepić.
ETAP 4:
Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy od 7-10 minut.
ETAP 5:
Czekolady połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połączyć ze śmietanką, dokładnie wymieszać.
Upieczone, zimne pierniczki zanurzać w polewie i układać na kratce.
ETAP 6:
Tak przygotowane pierniczki ozdobić, pozostawić do stężenia polewy.