Sposób przygotowania:
Pierniczki z ziemniaków
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.
Miód przekładam do garnka ( około 2 l ) dodaję cukier i podgrzewam , następnie dodaje masło i mieszam do połączenia się składników . Teraz dodaję ziemniaki i miksuję całość dokładnie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiewam do misy robota, dodaję kakao, przyprawę do piernika i sodę , mieszam , dodaję zimną masę z miodem i jajko. Wyrabiam dokładnie.
Wyrobione ciasto wałkuję ( partiami) i wykrawam foremkami pierniczki.Część zrobiłam z nadzieniem , obie wersje smaczne.
Pierniczki piekę 10 - 12 minut w temp. 160 , funkcja termo obieg , lub 180 st C bez termo obiegu .
Można zrobić polewę z gorzkiej czekolady, lub polukrować .
Pierniczki są mięciutkie, nie potrzebują leżakowania.
Miód przekładam do garnka ( około 2 l ) dodaję cukier i podgrzewam , następnie dodaje masło i mieszam do połączenia się składników . Teraz dodaję ziemniaki i miksuję całość dokładnie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiewam do misy robota, dodaję kakao, przyprawę do piernika i sodę , mieszam , dodaję zimną masę z miodem i jajko. Wyrabiam dokładnie.
Wyrobione ciasto wałkuję ( partiami) i wykrawam foremkami pierniczki.Część zrobiłam z nadzieniem , obie wersje smaczne.
Pierniczki piekę 10 - 12 minut w temp. 160 , funkcja termo obieg , lub 180 st C bez termo obiegu .
Można zrobić polewę z gorzkiej czekolady, lub polukrować .
Pierniczki są mięciutkie, nie potrzebują leżakowania.