kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Piernikowy crumble z kremem miętowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny świąteczny deser, zainspirowany angielskimi świątecznymi słodkościami. Chrupiąca kruszonka, miętowy krem na bazie mascarpone i polewa czekoladowe- świąteczne niebo w gębie.

Piernikowy crumble z kremem miętowym

Składniki:

Piernikowy crumble z kremem miętowym

 

  • na kruszonkę:

 

  • 80 g bardzo zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika

 

  • na krem:

 

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3-4 krople ekstraktu miętowego
  • 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego

 

  • polewa:

 

  • 50 g pianek
  • 50 g deserowej czekolady
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Piernikowy crumble z kremem miętowym

ETAP 1:

Przygotuj kruszonkę.zimne masło przełóż do miseczki,dodaj mąkę,przyprawę oraz cukier trzcinowy i szybko rozetrzyj w palcach do uzyskania okruchów.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Kruszonkę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 min. Gotową kruszonkę wystudź.

Przygotuj krem. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej mascarpone i utrzyj do połączenia składników. Dodaj ekstrakt miętowy oraz barwnik i dokładnie zmiksuj do jednolitej masy.

Przygotuj polewę: pianki, czekoladę i śmietankę umieść w garnuszku. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając. Gotową polewę przestudź.

Na dno 4 pucharków nałóż piernikową kruszonkę, następnie nałóż miętowy krem, wierzch każdego deseru polej polewą czekoladową. Deser schłódź w lodówce przed podaniem.