Sposób przygotowania:
Piernikowy crumble z kremem miętowymETAP 1:
Przygotuj kruszonkę.zimne masło przełóż do miseczki,dodaj mąkę,przyprawę oraz cukier trzcinowy i szybko rozetrzyj w palcach do uzyskania okruchów.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Kruszonkę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 min. Gotową kruszonkę wystudź.
Przygotuj krem. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej mascarpone i utrzyj do połączenia składników. Dodaj ekstrakt miętowy oraz barwnik i dokładnie zmiksuj do jednolitej masy.
Przygotuj polewę: pianki, czekoladę i śmietankę umieść w garnuszku. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając. Gotową polewę przestudź.
Na dno 4 pucharków nałóż piernikową kruszonkę, następnie nałóż miętowy krem, wierzch każdego deseru polej polewą czekoladową. Deser schłódź w lodówce przed podaniem.