Sposób przygotowania:
Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką
Pokrojone w plasterki masło wyrobić z mąką , cukrem, szczyptą soli , żółtkiem i śmietaną . Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Jabłka umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić w cienkie plasterki . W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać. W garnuszku smażyć przez chwilę jabłka tak by zmiękły . Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą. Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ). Rozpuścić masło do kruszonki. Wymieszać w miseczce łyżką masło, mąką, i cukrem . Wylepić foremkę zimnym ciastem. Wyłożyć na nie jabłka .Posypać kruszonką . Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut ( jeśli piekarnik mocno grzeje z góry zawinąć foremkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia . W ostatnim momencie zdjąć przykrycie i zrumienić kruszonkę. Wyjąć podawać na gorąco jak to crumble ( najlepiej sie je łyżką ). Można podawać z bita śmietaną lub lodami. * Jedna uwaga - powinnam dać trochę więcej cukru bo kruszonka wyszła mi za drobna ale ze względu na Mamę nie chciałam robić za słodkiej ** Crumble to bardziej deser niż ciasto - w zasadzie w oryginale są to owoce przykryte kruszonką i tak zapieczone .W tej odmianie deseru sok z owoców wsiąka w ciasto ( czasem są to po prostu pokruszone biszkopty ) więc nie da się tego kroić jak ciasto .Pierwszy raz jak je jadłam byłam lekko zszokowana bo było podane na głębokim talerzu i z łyżką - ja aż taka angielska nie jestem :) podaje w miseczce z łyżeczką .
klaudia02111990
Babciagramolka
Nie wiem czy tak ma być ,że ona jest taka bardziej ,, w całości" bo z moim pieczeniem to różnie bywa ale fakt można rtak robić. Z tym , ze u mnie zawsze było tak , ze gniotło się i ciasto i kruszonke razem - część oddzielało i było po sprawie a tu muszę dodatkowo topić masło . Ale do innego ciasta będzie akurat .
klaudia02111990
mi nigdy nie wychodzila kruszonka z zimnym maslem:)
Dlatego szukalam jakiegos innego sposobu i jakos ten jest dla mnie akurat
Beatris
Pyza
Babciagramolka
Ale uwierz mi że smakuje jak kruszonka robiona z zimnego masła -moze ktoś inny kto umie piec i tak robi wstawi coś bo u mnie to nie do końca widać ją na jabłkach tak jak trzeba,
Pyza
Babciagramolka
Dla tego mówię - musi to zrobić ktos kto umie piec bo ja jestem mało wiarygodna ( wyglad to mój błąd- dałam za dużo ). Ja mogę tylko potwierdzić smak - jest taki sam jak normalnej kruszonki ( krucha jest tak samo ).Muszę poprosić kuzynkę - ona często piecze drożdżowe żeby raz tak zrobiła jej ciasta wychodzą obłędnie więc albo jej to podpasuje albo nie