SUPERPRZEPIS

Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką Więcej zdjęć (5)

Dlaczego ,, dziką kruszonką " ? .A bo uczono mnie , że kruszonka i kruche ciasto robiona jest z zimnego masła połączonego z mąką i cukrem.

Składniki:

Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 10 dag zimnego masła z lodówki ( pół kostki) + 1/2 łyżeczki do wysmarowania foremki)
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki
  • 1,5 dużego jabłka
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru

 

  • Kruszonka:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 3 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką
Pokrojone w plasterki masło wyrobić z mąką , cukrem, szczyptą soli , żółtkiem i śmietaną . Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Jabłka umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić w cienkie plasterki . W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać. W garnuszku smażyć przez chwilę jabłka tak by zmiękły . Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą. Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ). Rozpuścić masło do kruszonki. Wymieszać w miseczce łyżką masło, mąką, i cukrem . Wylepić foremkę zimnym ciastem. Wyłożyć na nie jabłka .Posypać kruszonką . Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut ( jeśli piekarnik mocno grzeje z góry zawinąć foremkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia . W ostatnim momencie zdjąć przykrycie i zrumienić kruszonkę. Wyjąć podawać na gorąco jak to crumble ( najlepiej sie je łyżką ). Można podawać z bita śmietaną lub lodami. * Jedna uwaga - powinnam dać trochę więcej cukru bo kruszonka wyszła mi za drobna ale ze względu na Mamę nie chciałam robić za słodkiej ** Crumble to bardziej deser niż ciasto - w zasadzie w oryginale są to owoce przykryte kruszonką i tak zapieczone .W tej odmianie deseru sok z owoców wsiąka w ciasto ( czasem są to po prostu pokruszone biszkopty ) więc nie da się tego kroić jak ciasto .Pierwszy raz jak je jadłam byłam lekko zszokowana bo było podane na głębokim talerzu i z łyżką - ja aż taka angielska nie jestem :) podaje w miseczce z łyżeczką .
Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką
Kruche ciasto gotowe do wsadzenia do lodówki
Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką
Jabłka lekko rozgotować z cukrem i cynamonem
Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką
Kruszonka zrobiona z mąki- cukru i roztopionego masła
Jabłkowe crumble z ,, dziką ,, kruszonką
Crumble gotowe do zapiekania pod kruszonką