KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne pierożki z owocami, które uwielbiają dzieci i dorośli. Polecam!

pierogi z jagodami

Składniki:

pierogi z jagodami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125ml kwaśnej śmietanki
  • 125ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • świeże jagody, cukier

Sposób przygotowania:

pierogi z jagodami
Jagódki dokładnie myjemy i wrzucamy do miski a następnie zasypujemy cukrem. Na oko wyjdzie nam mniej więcej 20 pierożków a do każdego pierożka potrzebna jest łyżka farszu. Żółtka rozbełtujemy w miseczce razem ze śmietaną- najlepiej zrobić to widelcem lub trzepaczką. Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i swobodnie będzie odchodziło od dłoni i miski. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy płasko i wykrawamy szklanką kółka na środek których nakładamy łyżeczką farsz. Zaklejamy dokładnie brzegi i gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch+ mniej więcej dwie, trzy minutki. Do smaku posypujemy cukrem i gotowe! Smacznego!

Tagi:

pierogi danie