gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z kapustą i grzybami nie musi być tylko daniem Wigilijnym, u mnie goszczą często na stole. Polecam.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki,
  • ok 0,75 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, dodajemy suszone warzywa, gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Łączymy ze sobą grzyby, kapustę i cebulę Przyprawiamy.

Ciasto:

Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy szklanką kółeczka. Wkładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Podajemy z dowolną zasmażką lub bez.

Smacznego