Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
FARSZ: kapustę kiszoną gotujemy do miękkości i odcedzamy. Grzyby myjemy, moczymy, a następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Odsączamy je i mielimy. Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle. Mieszamy ją z kiszoną kapustą (jeśli kapustą jest pokrojona w zbyt długie paski możemy je posiekać drobniej) i grzybami, doprawiamy farsz solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. CIASTO: Z mąki i wody zagniatamy ciasto(wody dodajemy stopniowo podczas zagniatania tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło nam od rąk). Rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3-4 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką