kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 900]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem.

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Na ciasto:
  • 300g maki pszennej tortowej
  • żółtko jajka
  • 160ml gorącej wody
  • 50g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 400g kiszonej kapusty
  • około 10 suszonych grzybów
  • łyżka masła klarowanego
  • mała biała cebula
  • łyżeczka mąki
  • Okrasa:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże białe cebule

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
Pierogi z kapustą i grzybami
Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.
Pierogi z kapustą i grzybami
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi z kapustą i grzybami
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.