Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami Bernadetty
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Następnie gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie studzimy. Kapustę lekko odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, studzimy. Cebulę, ugotowaną kapustę i grzyby mielimy następnie maszynką, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.